Rosszul látok?

Most mi tegyek?

A kor előrehaladtával sajnos romlik a látásunk. Általában csak akkor fordulunk szakemberhez, ha a látásromlás már zavarja vagy akadályozza mindennapi munkánkat, életünket.

Jelentkezés látásvizsgálatra

Ha úgy érezzük, szemüvegre van szükségünk, vagy valamilyen problémánk van a szemünkkel, jó, ha tisztában vagyunk azzal, mikor hova fordulhatunk.

A szemvizsgálatot szemész szakorvos végzi.

A vizsgálat során megállapítja a szem betegségeit és elváltozásait. A szemvizsgálat során a későbbi látásproblémákat okozó betegségek (pl. a szürke- és a zöldhályog, a magas vérnyomás és a cukorbetegség) korán felismerhetők. A szemorvos a leletek alapján dönt a szükséges kezelésről vagy az esetleges beavatkozásról.

A szemüveg vagy kontaktlencse felírásához nem szükséges orvoshoz mennünk.

A vizsgálatot az optikákban optometrista végzi, aki megfelelő képzettséggel rendelkezik a szem fénytörési hibáinak felismeréséhez, és a helyes korrekció felírásához. Normális esetben a szemvizsgálat legfeljebb 15-20 percet vesz igénybe, melynek során műszerekkel és tesztekkel megállapítja a látóélességet (visus-t) és a szükséges korrekcióra is javaslatot tesz.

A képzett optometristák...

A képzett optometristák nagy gyakorlattal rendelkeznek a kontaktlencse illesztésben, valamint képesek a leggyakoribb elváltozások, így a szürkehályog és – megfelelő eszközök birtokában – a zöldhályog felismerésére is. Ezek diagnosztizálása esetén a beteget szakorvoshoz irányítják.

Ki az optometrista?

A kifejezés a görög optos = látható / opto = látás és a metria = mérés szavakból a XX. század elején alakult ki.

Az optometristák elsődlegesen a szem fénytörési hibáinak megállapításával és a megfelelő korrekció felírásával foglalkozó egészségügyi szakemberek.

Magyarországon az optometrista képzés 1992-ben indult, jelenleg a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán nyolc szemeszterből áll az oktatás.

Látásvizsgálat? Mi sem egyszerűbb!

A szemvizsgálat során

A szemvizsgálat során

a későbbi látásproblémákat okozó betegségek (pl. a szürke- és a zöldhályog, a magas vérnyomás és a cukorbetegség) korán felismerhetők.

 Legfeljebb 15-20 percet vesz igénybe

Legfeljebb 15-20 percet vesz igénybe

A leggyakoribb elváltozások felismerésre kerülnek

A leggyakoribb elváltozások felismerésre kerülnek

A képzett optometristák képesek a leggyakoribb elváltozások, így a szürkehályog és a zöldhályog felismerésére is.

Jelentkezzen ingyenes szemvizsgálatunkra!

Jelentkezzen ingyenes szemvizsgálatunkra!

Az ember hozzászokik a látás fokozatos romlásához. Így fordulhat elő, hogy akár 50%-os látásromlás mellett sem érzi szükségét egy új szemüvegnek. Lehet, hogy már az Ön látása sem 100%-os?
Ha egy éven belül nem volt szemvizsgálaton, akkor itt a remek alkalom!
A látásvizsgálat gyors, ingyenes, és nem jár semmiféle kellemetlenséggel vagy fájdalommal.
Ha most online regisztrál, akkor a szemvizsgálatot ingyenesen elvégezzük. A részvétel a szemvizsgálaton semmilyen vásárlási vagy egyéb kötelezettséggel nem jár. Legkésőbb a jelentkezését követő munkanapon visszahívjuk, és egyeztetjük a vizsgálat időpontját.

Töltse ki adataival!

A cikk szerzője Ujvári Melinda diplomás optometrista. Diplomáját a Semmelweis Egyetemen szerezte. Egyetemi klinikai gyakorlatát a Szemészeti Klinikán végezte. A szemüveg felíráson túl nagy tapasztalattal rendelkezik a kontaktlencse illesztésben is. Speciális érdeklődési területe a szembetegségek felismerése, különös tekintettel a szürkehályog korai diagnosztizálása.

Ujvári Melinda az Optika Plus hálózat munkatársa.